BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
Home | Istoric | ASTRA | Paltinis | Fagaras | Rezervatii | Marginime | Muzee | Biserici | Centrul istoric | Distractii
     
Muntii Fagaras
     
 
 
 
 
 

     Tara Fagarasului este o zona etno-geografica care se intinde intre raul Olt si Muntii Fagaras pana la Turnul Rosu. Din Sibiu se poate vizita mare parte din aceasta zona care porneste la 20 Km sud de oras.
     Impresia pe care o lasa zona este puternica ei unitate geografica. Dinspre munte, spre ses, este brazdata de numeroase vai a caror nume sunt imprumutate de la satele asezate perechi, unul in susul, altul in josul apelor. Acolo unde sesul e mai larg, apar trei-patru randuri de sate intre munte si Olt, apropiate intre ele si grupate in palcuri.
     Zona a fost numita Tara Fagarasului, datorita cetatii ridicate in acest oras. Sub munte, in apropierea localitatii Breaza, sunt vizibile inca urme din zidurile unei cetati atribuite lui Negru-Voda. La Fagaras, cetatea a fost un temporar loc de refugiu pentru familia lui Mihai Viteazul, iar la Sambata de Sus, Constantin Brancoveanu a ctitorit o manastire.
     In sensul geografic cel mai larg, prin masivul Fagarasului se intelege intregul complex muntos apartinand Carpatilor Meridionali , cuprins intre Valea Oltului la vest, vaile Barsei, Grosetului si Dambovitei la est, Depresiunea Fagarasului la nord si cele ale Jiblei, Arefului, Bradetului si Campulungului la sud.
     In cadrul acestui spatiu se disting doua siruri de munti, aproape paralele : unul nordic, al Muntilor Fagarasului propriu-zisi, formand o culme inalta, neintrerupta si altul sudic, constituit din Culmea Coziei ( Ghitu - Frunti-Cozia ), mai putin inalta si adanc ferestruita de ape, continuata dincolo de Raul Doamnei prin muntii Iezer - Papusa.
     Intre cele doua siruri de munti se afla bazinul depresionar al lovistei, cunoscut la vest de Topolog (de Culmea Maglele) sub denumirea de Tara Lovistei.

Custura Saratii
Caltun
    Aici se gasesc numeroase lacuri glaciare. Cel mai intins lac glaciar fagarasan este Bilea (4,65 ha). Cel mai adanc este Podragu (15,5 m). Lacul Mioarelor (2282 m) si un alt lac sudic (2295 m) au altitudinile cele mai mari din tara.
     Munti Fagarasului se individualizeaza in lantul Carpatilor ca o imensa culme desfasurata de la este la vest pe o lungime de cca 70 km si dezvoltata in latime pe cca 40 km . In cuprinsul Muntilor Fagaras se afla opt din cele 14 varfuri ale muntilor Romaniei care ating altitudinea de 2500 m: Moldoveanu (2544 m), Negoiu (2535m), Coltul Vistei Mari (2527m), Lespezi (2517m), Vanatoarea lui Buteanu (2507m), Hartopu (2506m), Cornu Caltunului (2505m), si Dara (2500m).
     Tot aici se gasesc peste patruzeci si doua de varfuri cu altitudini cuprinse intre 2400 si 2500 m.
     Limita lor vestica, foarte clara, este formata de Defileul Oltului (intre Turnu Rosu - Caineni), care ii separa de ramurile nordice ale Muntilor Lotrului. Catre est, Muntii Fagarasului se invecineaza cu Muntii Piatra Craiului, punctul de limita intre ei fiind considerat in Curmatura Foii (1343 m) , pe Culmea Tamasului.
     Inspre sud - est, limita fata de Muntii Iezer - Papusa este data de axele vailor Raului Doamnei si Vasalatului, continuate dincolo de Curmatura Oticului (aflata pe culmea de legatura Mezea - Oticu) prin cele ale Boarcasului si Dambovitei. Catre nord - est, Muntii Fagarasului se continua prin cei ai Persanilor, hotarul spre acestia fiind considerat adeseori pe vaile Sebesului, cu afluentul sau Izvorul Lupului pe de o parte si pe Izvorul Cenusei - Barsa Grosetului pe de alta parte. Spre Transilvania, ei se marginesc cu sesul Tarii Oltului, pe care-l domina printr-un mare abrupt tectonic. Peisajul este cu totul altul inspre sud, unde ei trimit culmi prelungi inspre bazinul depresionar al Lovistei, care-i desparte de Culmea Coziei.
     Socotind cei 70 km lungime si cei cca40 km cat ar avea in profil transversal pana in zona Lacului Vidraru, Muntii Fagarasului insumeaza o suprafata de mai bine de 2000 km².
     In prezent exista 26 de trasee turistice in Muntii Fagars, 17 in Muntii Cindrel si 7 in Muntii Lotrului. Deoarece ele sunt deosebit de periculoase in Sibiu functioneaza cel mai puternic centru Salvamont din Romania.

Lacul Balea
Vf Laitelul

     Cea mai abrupta parte este cea nordica, trecerea de la 600 m la 2500 m facandu-se pe o distanta de doar 10 km. O posibilitate de traversare a crestelor Fagarasului este aceasta.
     Muntii Fagaras sunt cei mai cautati dintre lanturile muntoase din jurul Sibiului, prin silueta lor spectaculoasa si prin traseele dificile pe care le ofera turistilor. Inaltimile si stancile abrupte fac din ei o adevarata provocare pentru cataratori, fiind totusi periculosi pentru cei fara experienta. Un viscol poate aparea din senin chiar si in luna august.
     Dincolo de aceste dificultati, peisajele superbe si bucuria aventurii sunt o adevarata recompensa.
     In Muntii Fagaras se gasesc cele mai multe cabane montane si sub-montane. Cabana la cea mai inalta altitudine din Romania este Cabana Podragu la 2136 m. Pe creasta mai exista numeroase refugii si Cabana Paltinul la 2044 m.
     Transfagarasanul este o sosea construita intre 1970-1974 care porneste din dreptul localitatii Carta si tranverseaza Muntii Fagaras spre Muntenia. Are o lungime de 90 km si atinge altitudinea maxima de 2040 m.
     Soseaua tranverseaza zona Balea, o rezervatie naturala deosebit de frumoasa. Punctele de atractie sunt cascada Balea inalta de 40 m si lacul Balea un lac glacial cu cea mai mare suprafata din Muntii Fagaras avand 180 ha.
     
     
Home | Istoric | ASTRA | Paltinis | Fagaras | Rezervatii | Marginime | Muzee | Biserici | Centrul istoric | Distractii