Sibiul are o istorie teatrala veche de doua secole, care se regaseste in cele doua teatre din prezent: Teatrul National Radu Stanca si teatrul Gong. In 1778 Martin Hochmeister a deschid prima librarie si a scos prima revista de teatru din Romania: 'Theater Wochenblatt'.
10 ani mai tarziu, acelasi Hochmeister deschide primul teatru din Romania in Turnul gros, actuala Sala Thalia. In 1787 Sibiul avea deja propriul lui teatru, inaintea altor orase europene cum ar fi Praga, Graz sau Budapesta. Pana in 1788 acest teatru a prezentat peste 130 de spectacole de opera, multe din acestea facnd parte din repertoriul Teatrului National din Viena.
Teatrul National Radu Stanca a fost infiintat in 1948 fiind specializat in spectacole clasice si moderne.
Teatrul Gong prezinta spectacole de papusi si arta neconventionala. Ambele teatre prezinta spectacole atat in Romana cat si in Germana.
In 1993, un grup de initiativa condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu, s-a hotarat sa redea orasului stralucirea pierduta prin organizarea unui festival de teatru.
A fost ajutat de personalitati culturale romane (Nicolae Manolescu, Marina Constantinescu, Cristina Dumitrescu), personalitati ale lumii teatrale (Silviu Purcarete, Tompa Gabor, Victor Ioan Frunza) din România si de peste hotare (Prof. Kenneth Campbell - Director Artistic al Festivalului de Teatru 'Blue Ridge', profesor la Universitatea Virginia Commonwealth, Richmond, S.U.A, Prof. Noel Witts - Director of Studies, Universitatea DeMontfort, Leicester, M.B., si altii).
In primavara anului 1994, ambitiosul „Festival de Teatru Tânar Profesionist" avea sa înceapa în prima sala de teatru din Europa Centrala, construita cu 400 de ani. Acesta a fost inceputul unui important eveniment cultural care are loc in Sibiu in fiecare an si care se bucura de o binemeritata reputatie internationala.