Samuel von Brukenthal
(1721 -1803), guvernator de Transilvania
Descendent al unei familii de mici nobili sasi din Transilvania si nascut in Nocrich, a studiat dreptul, administratia politica si filozofia la universitatile din Halle si Jena, formandu-se in spiritul iluminismului european.
Apreciat (inclusiv de catre Maria Teresa) pentru calitatile sale de om de cultura si abil diplomat, a facut o cariera stralucita la Curtea Imperiala vieneza, devenind in 1762 cancelar provincial, iar in 1765 cancelar aulic al Transilvaniei. Aceasta este perioada de constituire a colectiei sale de pictura, mentionata deja in 1773 in Almanach de Vienne ca una dintre cele mai valoroase colectii particulare aflate la Viena in acel moment. Impartasind pasiunea pentru stiinte a epocii sale, Brukenthal colectioneaza si raritati numismatice, arheologice, bibliofile si mineralogice.
Numit guvernator al Transilvaniei revine in 1745 la Sibiu, unde isi construieste un palat in stilul barocului tarziu, dupa modelul celor vieneze. Spatiul fastuos al acestei resedinte ce adapostea seratele muzicale si literare patronate de Baronul Samuel von Brukenthal, galeriile de arta, cabinetul de stampe si biblioteca a reprezentat un nucleu spiritual de exceptie pentru Transilvania.
Intre anii 1774 si 1777 a fost presedintele guvernului transilvan, iar in deceniul 1777-1787 a ocupat cea mai inalta pozitie executiva in principatul transilvan, cea de guvernator.
Prin testament, Baronul Samuel von Brukenthal dispune deschiderea Palatului ca muzeu public, gestul sau generos inscriindu-l astfel in randul marilor iluministi ai veacului. |
|